Z DENNÍKA VYŠKERENEJ – 12.10 2021

„Zažila som čosi nezvyčajné a to úplne premenilo môj pohľad akým pozerám dnes na požehnanie. Len pred pár mesiacmi sme boli na remeselných trhoch, kde jeden staručký deduško zo stredného Slovenska predával syry. Z jeho stánku sa tiahla neskutočná vôňa. Každý kus syra dôkladne opiekol na železnej platničke, pridal za lyžičku brusnicovej marmelády a s láskou uložil na papierovú tácku. Pred jeho stánkom bola obrovská rada. Stáli sme aj my. Borko v tom čase už (a zároveň ešte) bez stáleho zamestnania a ja s troma krpcami v náručí. Boli sme po celom dni uchodení a unavení. Keď sme prišli na radu vypýtali sme si dva opečené kusy syra s marmeládou pre deti a chlebík. Deduško na nás uprene pozrel, pohľadom spočítal koľko nás je a starostlivo sa spýtal: „To bude všetko?“ Pozreli sme na seba a spoločne obaja prikývli. Keď sme odchádzali, deduško sa naklonil k nám a mužovi do rúk vopchal tri saklíky s pravými syrovými niťami na ktorých boli nalepené cenovky po 3€.
„Ďakujeme, to bude všetko.“ Zopakoval mu Borko láskavo.
„Nie. Nie! Trvám na tom! Tieto sú pre detičky!“
„Ale deti budú mať tieto opečené.“
„To nevadí! Koľko máte detičiek, tri? Tak tieto sú pre ne!“ Opakoval naliehavo znova.
„Ale…nieeee.“ Odmietal Borko vziať si štedrý dar.
„Vy to nechápete? Dnes majú u nás všetky deti korbáčiky len tak!“ Povedal milo deduško.
Obaja sme zostali šokovaní.
Človek len nemo stojí a hľadí tam na toho starca, čo sám by potreboval na nové krpce ako podáva ďalším a ďalším deťom saklík s korbáčikmi.
Nie, neboli po záruke!
A neboli ani nižšej kvality!
Práve naopak! Keď sme ich s Borkom ochutnali, zistili sme, že sú to tie najchutnejšie syrové nite aké sme kedy jedli. Z diaľky sme ešte hodný čas pozorovali starca ako sa pri platení na každého milo usmeje a podá saklík nití len tak z lásky.
Ten obraz nikdy nezabudnem.
Dnes, by som rada napísala pár písmeniek o deťoch na ktoré som pri písaní Grétky tiež veľmi intenzívne myslela. A možno sú to práve tie deti od vedľa vašich susedov.
Áno tie, čo nechodia do súkromnej školy, čo ich nevozí mamička denne autom pred bránu školy či nemôžu dochádzať na žiadny z umeleckých krúžkov v meste. Sú to tie deti, ktoré desiatu domov ešte nikdy nepriniesli nedotknutú, pretože im nechutila. Deti ktoré sa milujú hrať len tak na ulici s kamienkami, majú možno niekedy na sebe oblečenie z éry našich rodičov a syr s hranolkami či burger v reštaurácii jedli naposledy nikdy.
Poznáš také deti?
Domáce úlohy síce nie vždy nosia dokonale vyplnené, ale zato na hodine slovenčiny či matematiky počúvajú veľmi pozorne a sedia ako pena. Milujú zvieratká a zväčša zvieratká milujú ich. Pani učiteľka je ich osobným anjelom a sú zamilované do jej hlasu od prvého dňa, kedy ju uvideli na chodbe. Jej pohladenie, je často jediným, ktoré sa im v ten deň ujde. A vieš čo? Nik za to nemôže. Takže prosím, dnes za tým nehľadajme vinníka.
Deti, ktorých rodičia ťažko pracujú v priemyselných halách noci, dni a ich jedinou dovolenkou je nedeľa (niekedy žiaľ ani tá).
Deti, ktorých rodičia prišli o prácu či zdravie. Starajú sa o nich starí rodičia či starší súrodenci. Možno nemajú vždy čisto vybielené ponožky či zuby, no za to majú srdcia čisté a úprimné ako nik.
Poznáš také?
Ja hej.
A tak skôr ako spustíme predpredaj mojej novej detskej knižočky O GRÉTKE MARGARÉTKE, prosím pýtaj sa Boha, koho ty môžeš požehnať. Pýtaj sa Ho, koľko € máš dať za knihu, ktorá by mohla potešiť práve jedno takéto dieťatko.
Pretože v našej novej knihe je ukryté množstvo hodín mravenčej práce. Množstvo editovania, upravovania, prepisovania či množstvo jemného maľovania akvarelom. Grétka je skutočne unikátna kniha! Pracovali na jej vytvorení tí najlepší umelci, profíci. Team bol zložený zo špičkového grafika, nesmierne nadanej výtvarníčky, skúsenej editorky, autorky a jazykovej korektorky v jednom a tiež kreatívna práca dizajnérky písma Comenia Script, ktoré bolo špeciálne vyvinuté pre jednoduchšie grafické rozpoznávanie aj pre malé detičky. No a v neposlednom rade v jej jednoduchom, no hlbokom texte je kus môjho srdca. 💛
Na jej vydanie a tlač som neoslovila zvučných sponzorov, lebo verím, že Grétka jediným pohľadom osloví vás, mojich čitateľov. Dôverujem v silu láskavej komunity, ktorá sa tu vytvorila za tie roky. Veď onedlho náš Denník Vyškerenej oslávi 10. narodeniny!!!
Preto prosím, keď ju budeš objednávať pre tvoje detičky, skús si spomenúť aj na jedno také dieťatko, ktorého rodičia by nikdy nemohli knihu O Grétke Margarétke kúpiť. K tvojej bežnej objednávke budeš mať možnosť mu ju prikúpiť za tvoj dobrovoľný príspevok. Vďaka tebe si knižočku bude môcť prečítať.
Lebo vieš kedy je šľachetné dávať? Keď dávame tým, ktorí nám to nikdy nebudú môcť vrátiť.
Verím, že spolu, dokážeme naše požehnanie rozmnožiť.
Ja.
Aj ty.
Každý jeden z nás.
❤️

S objatím …
……Tvoja Vyškerená spisuvatelka (bez mäkčena!)

Leave A Comment

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinne polia na vyplnenie sú označené *